Vrijwilligerswerk
Juist in 2020 is gebleken hoe waardevol het vrijwilligerswerk is voor cliënten, medewerkers én vrijwilligers, met behoefte aan sociale contacten en individuele ondersteuning bij het realiseren van individuele cliëntdoelen.
Traverse heeft succesvol ingespeeld op deze groeiende behoefte met de inzet van (taal)maatjes. Er is een tweede groep Taalmaatjes gestart met de scholing bij het ROC Tilburg, om bij te dragen aan individuele en het bestrijden van laaggeletterdheid. Er was een significante toename van 5 naar 11 (taal)maatjes, waarbij nieuwe vrijwilligers benoemen dat zij door de pandemie en maatschappelijke ontwikkelingen op zoek zijn naar ‘zingeving’ en van betekenis willen zijn voor dak; en thuislozen.
Er werden nieuwe initiatieven ontwikkeld, zoals het ‘Belmaatje’ en telefonisch tolken, om met inachtneming van de RIVM-maatregelen zoveel mogelijk te blijven voorzien in de behoefte aan vrijwillige ondersteuning. Ook was er aandacht voor vrijwilligers die door de RIVM-maatregelen geen vrijwillige inzet konden leveren, in het kader van ‘Binden & Boeien’.
Met de sluiting van Ut Rooie Bietje zijn er met 11 vrijwilligers en netwerkpartners gesprekken gehouden over een nieuwe invulling van het vrijwilligerswerk. Voor iedere vrijwilliger is passend vrijwilligerswerk gevonden: bij Traverse of elders.
De inzet op deskundigheidsbevordering is met name vormgegeven door digitale workshops waaronder ‘empowerment’ en groenactiviteiten voor kinderen in de opvang door het IVN. Voor Taalmaatjes was er ieder kwartaal intervisie.
In 2020 waren er gemiddeld 42 vrijwilligers aan Traverse verbonden, die met passie uitvoering geven aan de missie van Traverse. In 2021 wil Traverse nog beter voorzien in de groeiende vraag naar individuele ondersteuning, met een passende match voor iedere vacature. Met actieve samenwerking met netwerkpartners, zoals R-Newt Kids Thuis van ContourdeTwern, met de inzet van gezinsmaatjes voor gezinnen bij Traverse