‘Het cijfer dat cliënten ons geven, zegt ook iets over wat zijzelf hebben bereikt’
Voor Carina Kruijsse was 2020 een bewogen jaar. Niet alleen omdat het haar eerste was als bestuurder van SMO Traverse. Maar ook vanwege corona. De pandemie forceerde doorbraken in processen die al langer liepen. Liet de enorme veerkracht zien van collega’s en van cliënten. Al die getekende mensen die hun verhaal met steun van medewerkers een andere draai wisten te geven. “Dat maakt me gelukkig.”
“Het is niet oké als mensen hier verdwijnen.” Carina herhaalt deze boodschap tijdens het interview een paar keer. Ze kan niet vaak genoeg benadrukken dat de opvang die Traverse biedt tijdelijk is. Nadrukkelijker dan voorheen bekijken persoonlijke coaches en trajectregisseurs samen met cliënten hoe die hun leven weer perspectief kunnen geven. Om deze doelstelling te realiseren is samenwerking met anderen nodig, met zorginstellingen bijvoorbeeld. Carina had zich begin 2020 dan ook voorgenomen om veel op pad te gaan. Verbinding zoeken met samenwerkingspartners en het verhaal van cliënten van Traverse delen. “En toen kwam corona.”
Verhuizingen
In korte tijd werd een quarantaine-unit opgezet. Dit om te bewerkstelligen dat zoveel mogelijk cliënten coronavrij bleven. De pandemie had ook tot gevolg dat de nachtopvang aan de Gasthuisring eerder dichtging dan gepland. Want door de anderhalvemetermaatregel kon nog maar de helft van de 30 stapelbedden worden benut. In de tussentijd werd de nieuwbouw aan de Reitse Hoevenstraat versneld geopend. In één weekend werden alle cliënten verhuisd.
Samen met de gemeente werd een tijdelijke oplossing gevonden in de voormalige Willem II-kazerne voor de overige cliënten. Later kwam daar nog de opdracht bij om ook de zogenoemde MOE-landers, arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa, op te vangen. Daarvoor werd de voormalige gymzaal van de Jan Ligthartschool aan de Ringbaan Oost omgebouwd tot tijdelijke opvang. In no time waren de beschikbare plekken in de Kazerne en de Ringbaan bezet. “Dat illustreert dat aanbod vraag creëert en vice versa”, zegt Carina.
Aan de Gasthuisring wordt momenteel hard gewerkt. Na afronding van de verbouwing kunnen daar weer dak- en thuislozen terecht. Maar er is minder plek dan bij de kazerne. Aan Carina de taak een alternatief te vinden voor hen die nergens terecht kunnen. Dat doet Traverse onder andere met de oproep ‘De 50 van 013’.
Weerstand in de wijk
Nog voordat Carina zich het hoofd brak over quarantaine-units en anderhalvemetermaatregel, had ze haar vuurdoop als bestuurder tijdens een informatieavond. Die was georganiseerd voor bewoners van de Ringbaan-West, vanwege een tijdelijke opvanglocatie in hun buurt. “Ik heb die avond zoveel gehoord “dat mij heeft geraakt.” Het is een zorg voor de toekomst. Of en hoe er genoeg draagvlak gecreëerd kan worden voor de grote aantallen cliënten die met uitstromen een plek moeten vinden in de wijken.
De ervaringscoach die daar zijn verhaal deed, werd uitgejouwd. En Traverse wist bij de aanwezigen niet het stereotype beeld weg te nemen van de verslaafde, overlast gevende dakloze. “Terwijl het ging om de opvang van kansrijke cliënten.” Maar er waren in 2020 ook lichtpuntjes op dit gebied. Zoals de omwonenden van de Gasthuisring die vanuit het bewonersinitiatief Platform 5041 in het voorjaar een Koningsdagpakketten-actie opzetten voor cliënten. Het recept voor een goede relatie met de buurt? “Bereikbaar zijn voor mensen. Zorgen dat ze ergens terecht kunnen met hun frustraties.” Ook wil ze onverminderd het verhaal van dak- en thuislozen over de bühne blijven brengen.
Blokhuismiddelen
Corona vestigde ook de aandacht op de toename van dak- en thuislozen. Hun aantal is sinds 2009 verdubbeld, zo becijferde het CBS in 2019. Staatssecretaris Blokhuis stelde daarom € 200 miljoen beschikbaar voor 2020 en 2021. Het gaat Carina aan het hart dat een land als Nederland geen recht op huisvesting kan garanderen. “Er zit veel leed achter de cijfers.” De toegenomen dak- en thuisloosheid maakte dat er meer aandacht voor kwam. Samenwerkingspartners zagen duidelijker de urgentie van het probleem. Carina wil dit in de nabije toekomst vasthouden.
Kennis van wonen
Samenwerking is hét antwoord op veel uitdagingen waar Traverse voor staat. Zoals de groei van het aantal economisch daklozen: mensen die door hun financiële situatie op straat belanden. Samen met de gemeente, woningcorporaties en zorgaanbieders werkt Traverse aan plannen die hierin preventief werken. Zoals Traverse anderen nodig heeft om uitstroom te realiseren, groeit ook het besef dat Traverse iets te bieden heeft. “Wonen is een van onze expertises. Mensen moeten soms ook leren hoe je een goede buur kunt zijn.” Deze specialiteit kan volgens Carina het verschil maken in de wijk.
Trots
Terugkijkend is ze bijzonder trots op de veerkracht die collega’s en cliënten lieten zien in 2020. Bijvoorbeeld tijdens de plotselinge verhuizing van de Gasthuisring naar de Willem II-kazerne en de Reitse Hoevenstraat? “Mensen staan er en doen het.” Ook trots is ze op het cijfer dat cliënten Traverse gaven: een 8,4 voor ambulante en een 7,1 voor intramurale dienstverlening. “Dat zegt niet alleen iets over ons, maar ook over wat de cliënten zelf hebben bereikt.”
In 2021 wil Carina opvang blijven bieden ‘vanuit een warm hart’ maar met een realistische blik. “Ons motto is: ‘niemand slaapt op straat’.” Maar soms zijn mensen beter af op een andere plek dan bij Traverse. Vooral wanneer er specialistische zorg of behandeling nodig is die Traverse niet biedt of bij specifieke doelgroepen zoals MOE-landers. Daarvoor blijft Traverse de samenwerking zoeken met partners in de regio. “Als we geen ‘nee’ durven zeggen, zijn we er medeschuldig aan dat de maatschappelijke opvang blijft volstromen.”