zoek
01-05-2015 >>

Cliënten Traverse genoten van theatervoorstelling

Later dit jaar staan zij zelf op de planken van de schouwburg!

Een groepje cliënten genoot donderdag 30 april j.l. van de theatervoorstelling ‘dUMMY’ in Theaters Tilburg. “Prachtig! Toen de show mijn aandacht trok werd ik er helemaal in meenomen”, zegt Marja met een glimlach. Enkele cliënten zijn nooit eerder in een schouwburg geweest om een theatervoorstelling bij te wonen. Het was een leuke ervaring maar extra spannend omdat zij weten dat ze eind dit jaar zelf in deze schouwburg mogen spelen in de voorstelling ‘Beppen’.

Beppen

In Beppen worden verhalen van personen die dak- of thuisloos zijn geraakt via muziek, kunst, dans en theater samengesmolten tot een boeiend geheel met een boodschap. Door deze persoonlijke verhalen te delen met de stad en omgeving leren we elkaar beter kennen, begrijpen en respecteren.

Hoe komt een mens zover dat hij dak- of thuisloos raakt?

Ieder heeft daar zijn eigen mening over. Maar heb je het iemand wel eens gewoon gevraagd? In de theatervoorstelling ‘Beppen’ vertellen (voormalig) dak- en thuislozen zelf hun verhaal; aangrijpend, ongecensureerd en heel dichtbij. De voorstelling laat zien welke persoonlijke processen cliënten doormaken.

Voorstelling onderdeel van herstelproces

Cliënten van Traverse kampen met problemen op verschillende levensgebieden. Onder professionele begeleiding werken zij intensief aan herstel waarbij uitgegaan wordt van de eigen krachten en mogelijkheden van de cliënt. Dit is ook het uitgangspunt bij het meewerken aan de voorstelling waardoor iedere (oud-)cliënt op zijn eigen manier een bijdrage levert; de één vertelt zijn verhaal aan het grote publiek terwijl de ander achter de schermen aan het werk is. Zij leren hiermee weer deel te nemen aan de maatschappij. Het gaat daarbij om gezien en gehoord worden, erkenning krijgen, verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, vertrouwen hebben in elkaar én in jezelf. Bij de voorbereidingen van de voorstelling worden zij begeleid door een regisseur, productieleider en begeleiders van Traverse. De voorstelling vindt plaats op maandagavond 14 december 2015 in Theaters Tilburg.