zoek
07-08-2015 >>

De jongens van de gestampte pot

Binnen SMO Traverse willen we meer aandacht voor gezond leven én gezond eten. Al snel werd er een kookclub opgericht. Naast bewustwording over gezond eten heeft de kookclub ook andere leerdoelen zoals: leren budgetteren, zelfredzaamheid en bouwen aan een netwerk.

De kookclub bestaat uit 8 deelnemers. Begeleiding is niet nodig omdat ze elkaar helpen en van elkaar kunnen leren. 

Elke woensdagavond bereiden zij samen een lekkere maaltijd. Dat doen ze in eetcafé De Bron. ‘De jongens van de gestampte pot’, zo noemt de kookclub zich, pakt het professioneel aan. Deelnemer Sybren heeft zelf een bijpassend logo ontworpen.  

Leren van elkaar

Gezond eten staat centraal. “Zo werken wij alleen met verse en onbespoten groentes, deze worden geleverd door biologische tuinderij Ut Rooie Bietje”legt deelnemer Ruud uit. Ruud heeft vroeger gewerkt als chefkok. Na het verliezen van zijn baan is hij dakloos geraakt. Ruud woont momenteel bij Traverse en wordt begeleid bij zijn herstel. Via de kookclub leren deelnemers van hem en leert hij van de anderen. Zo leren ze van elkaar over verschillende smaken en bereidingen maar ook over hygiëne, samenwerken, plannen, sociale contacten leggen en zelfstandig werken.  

Werken aan herstel

De kookclub draagt bij aan het herstel van deelnemers; grip krijgen op het eigen leven en de weg weer vinden in de maatschappij. Iedere deelnemer krijgt een eigen taak tijdens de kookclub bijvoorbeeld het menu samenstellen, boodschappen doen, de afwas bijhouden, de tafel dekken en natuurlijk het bereiden van de gerechten. Iedereen helpt elkaar. “Sommigen konden bij wijze van spreken nog geen ei bakken, nu kunnen ze zelfstandig een gezonde én lekkere maaltijd bereiden” zegt Ruud. Hierdoor werken deelnemers aan hun zelfredzaamheid. Het streven is dat ieder straks weer zelfstandig gaat wonen. Dan is het belangrijk dat je voor jezelf een goede, gezonde en voedzame maaltijd kunt koken.

Leren budgetteren

Maar er komt meer bij kijken dan koken alleen. De kookclub krijgt per deelnemer € 2,50 per keer. Er moet dus goed nagedacht worden over welke ingrediënten nodig zijn en de hoeveelheid die ingekocht moet worden. Deelnemer Sybren heeft het financiële gedeelte van de kookclub op zich genomen. “Ik houd bij wat er binnenkomt, wat we uitgeven en hoeveel we overhouden. Ook heb ik contact met Ut Rooie Bietje, iedere week kijk ik wat zij hebben en wat wij kunnen gebruiken” legt Sybren uit.

Samen lekker eten

Met verschillende culturen en verschillende smaken is het eten altijd erg gevarieerd. Zodra het eten klaar is wordt er gezamenlijk gegeten en daarna opgeruimd.