zoek
27-10-2015 >>

Succesvolle pitch Kinderen in de opvang

Donderdag 22 oktober presenteerde Marc Smulders - SMO Traverse, Judith Martens - Kompaan en de Bocht en Liberkis Paulino - moeder die met haar kinderen in de opvang woonde ons idee aan het Innovatienetwerk. Dat deden zij met succes. Er werd € 10.000,- ter beschikking gesteld om te onderzoeken of onze veronderstelling juist is. Kinderen die noodgedwongen in opvangcentra wonen hebben niet dezelfde kansen als andere kinderen. Dat is oneerlijk. We verwachten door met deze kinderen in gesprek te gaan over hun wensen en dromen een omgeving te kunnen creëren waarin persoonlijke groei en ontwikkeling centraal staan.

De stem van het kind
In Nederland wonen zo'n 3.500 kinderen noodgedwongen, door omstandigheden waar zij zelf géén invloed op hebben, in opvangcentra. Zij hebben minder kansen dan andere kinderen. Dat vinden wij oneerlijk!


Kllik op de afbeelding om het fillmpje te bekijken.

Binnen Traverse merken we dat gezinnen met kinderen een belangrijk deel van onze opvangplekken bezetten. Het aantal gezinnen dat we opvangen groeit. Zo zien we dat we in het eerste half jaar van 2015 al meer gezinnen hebben opgevangen dan in heel 2014 in totaal. Binnen Traverse verblijven jaarlijks 100 tot 150 kinderen in de opvang.

We willen weten wat de wensen, dromen en behoeften van de kinderen zijn. Zo kunnen we een veilige en fijne omgeving creëren waarin groei en ontwikkeling centraal staan. Het oprichten van een kinderraad of panel en het werken met een kinderombudsman biedt ons de mogelijkheid om regelmatig met kinderen in gesprek te gaan. Om aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de kinderen willen we ook momenten organiseren waarop kinderen het voor het zeggen hebben. Daarnaast vinden we het belangrijk om actief het maatschappelijk debat op te zoeken. Om hier mee aan de slag te gaan hebben we het innovatienetwerk gevraagd ons hierbij te helpen. Samen met het netwerk zullen we in 100 dagen onderzoeken of onze veronderstelling juist is. Mits dit het geval is, kunnen we in later stadium financiële steun en begeleiding vragen voor de doorontwikkeling en realisaties van onze ideeën.

Innovatienetwerk Jeugd
Dit netwerk is dé plek om ideeën voor betere jeugdhulp samen met anderen werkelijkheid te maken. Binnen het netwerk hebben belangstellenden de ruimte om ideeën te pitchen, samen uit te werken en uit te proberen. Niet met grootse, ver uitgewerkte plannen, maar met tijdelijke, praktische teams. Op die manier ontstaan initiatieven met directe waarde voor jongeren en ouders. Initiatieven waarmee we een impuls geven aan het transformeren van de jeugdhulp in de regio Hart van Brabant.” Ga voor meer informatie over het innovatienetwerk naar: www.zorginregiohartvanbrabant.nl