zoek
15-12-2015 >>

Aangrijpende levensverhalen in Theaters Tilburg

Verteld door (voormalig) daklozen; kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd

Maandagavond, 14 december, luisterden zo’n 770 mensen naar de indrukwekkende levensverhalen van (voormalig) daklozen uit Tilburg. In theatervoorstelling ‘Beppen’ vertelden zij in de Schouwburg zelf hun verhaal; kwetsbaar, krachtig en aangrijpend.

Hoe komt een mens zo ver dat hij dakloos raakt?

De één had een goede baan maar werd door nalatigheid van haar partner toch haar huurwoning uitgezet en belandde op straat. Anderen kwamen vanuit het buitenland naar Tilburg maar de verwachtingen werden niet waargemaakt. Weer een ander werd op jonge leeftijd uit huis geplaatst en verbleef in tehuizen waardoor broers en zussen niet meer bij elkaar konden blijven. Iemand raakte na een ernstig auto-ongeluk in coma, werd gepest en miste de aansluiting met leeftijdsgenoten. Een jonge vrouw had geen gemakkelijke jeugd, werd op jonge leeftijd zwanger en gokte erop dat drugs wat zouden opleveren… maar dat liep mis. Het is onbegrijpelijk wat er allemaal in één mensenleven kan gebeuren.

Toch werd er ook gelachen; de voorstelling zat vol humor en zelfspot. De combinatie van film en muziek maakte het tot een echte theatervoorstelling. Een voorstelling zonder acteurs maar met mensen die zichzelf zijn.

Begrip en wederzijds respect

In de grote zaal in Theaters Tilburg luisterden zo’n 770 mensen naar de indrukwekkende verhalen. “Het is zo ontzettend moedig dat 12 (voormalig) cliënten van Traverse het gedurfd hebben om hun levensverhaal aan het grote publiek te vertellen.” zegt Sabrina Baselmans van SMO Traverse. “We hopen hiermee meer begrip en wederzijds respect te bewerkstelligen.” De bijzondere verhalen uit ‘Beppen’ zijn de moeite waard om verteld te worden, gehoord te worden maar zeker ook bewaard te worden. Om die reden verzamelt de Bibliotheek de verhalen uit de voorstelling en stelt deze volgend jaar beschikbaar in de Bibliotheek Tilburg Centrum.

Hoe vindt hij een weg terug?

SMO Traverse helpt kwetsbare mensen hun weg te vinden in de maatschappij en hierin zo volwaardig mogelijk te functioneren. Cliënten van SMO Traverse hebben met elkaar gemeen dat zij door een diversiteit aan problemen dakloos zijn geworden of hun huis dreigen te verliezen. Onder professionele begeleiding werken zij intensief aan herstel met als doel om weer grip te krijgen op hun eigen leven. Hierbij wordt uitgegaan van de eigen krachten en mogelijkheden van iedere cliënt. Dit was ook het uitgangspunt bij het meewerken aan de voorstelling.

 

Tip: meer foto's bekijken van de voorstelling? Houd dan de facebookpagina van Beppen de komende dagen in de gaten.