zoek
25-10-2017 >>

Vacature Persoonlijk Coach (Housing First)

Wij zoeken per direct een collega die ons bij wil staan als

Persoonlijk Coach (Housing First) M/V
24 tot 32 uur per week

Housing First Tilburg neemt een unieke positie in binnen het hulpverleningsaanbod van Tilburg en vervult haar positie op een eigen(zinnige) wijze. De dak- of thuisloze klant met complexe , meervoudige problematiek hoeft niet via de reguliere woonladder zijn woonplek te “verdienen”, maar we bieden deze kwetsbare doelgroep direct een mogelijkheid tot zelfstandig wonen.

De rol:

Voor Housing First Tilburg zoeken wij een persoonlijk coach die eigenwijs durft te zijn en op basis van goede argumenten af durft te wijken van de reguliere werkwijze. Een voorwaarde is dat de persoonlijk coach ‘op zijn handen kan zitten’ en de klant met zijn wensen, dromen en mogelijkheden centraal stelt, waardoor zoveel mogelijk de verantwoordelijkheid bij de klant ligt. Dit vraagt een proactieve houding van de persoonlijk coach waarbij deze direct aanpakt als dat nodig is. We zoeken naar een persoonlijk coach die doorzet en “out of the box” kan denken. Een persoonlijk coach voor Housing First heeft enerzijds respect, begrip en empathie voor de klant en anderzijds kan de persoonlijk coach duidelijke grenzen stellen naar de klant.

Als persoonlijk coach bij Housing First begeleid je intensief dak- en thuislozen die, veelal door hun gedrag en complexe problematiek, niet passen in woongroepen. In veel gevallen is er sprake van psychiatrische en/of persoonlijkheidsproblematiek, verslaving en/of crimineel gedrag. In een eigen woning krijgen ze wel de kans om een toekomst op te bouwen. Hiervoor stel je een inhoudelijk begeleidingsplan samen met de klant op. We maken o.a. gebruik van de SRH-methodiek en gaan uit van een krachtgerichte benadering . Je stemt af met de betrokken collega’s , verwijzers en ketenpartners. Je overziet welke stappen de klant moet maken, anticipeert op een weg met pieken en dalen en je laat je niet snel uit het veld slaan door tegenslag. Je bent gedreven om praktische problemen die zich in het leven van de cliënt voordoen op te lossen, maar doet dit niet voor de klant, maar met de klant. Daarbij is steeds het uitgangspunt “wat heeft de klant nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen”.

Wij vragen:

- HBO werk- en denkniveau, afgeronde agogische opleiding;
- Aantoonbare recente werkervaring in een soortgelijke functie;
- Onafhankelijk kunnen werken, met veel verantwoordelijkheidsgevoel en eigen initiatief;
- Inlevingsvermogen in de klant, met respect voor diens achtergrond en oplossingsstrategieën;
- Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid;
- Een professionele, stressbestendige en collegiale persoonlijkheid;
- Goed om kunnen gaan met een dynamische werkomgeving;
- Pro actief en ondernemend.

Wij bieden:

Aanstelling is per 1 december 2017 voor de duur van 7 maanden voor 24 tot 32 uur per week; verlenging behoort tot de mogelijkheden. De uren zijn in onderling overleg; een min-max constructie heeft de voorkeur. Inschaling volgens CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening in schaal 8 (min. € 2.494,00 en max. € 3.553,00 bij een fulltime dienstverband), afhankelijk van je werkervaring.

Het sollicitatieproces:

Stuur uiterlijk zondag 5 november 2017 een schriftelijke motivatie en curriculum vitae - onder vermelding van 17-50 - naar Hans van Dun (P&O), e-mail vacature@smo-traverse.nl. Voor inhoudelijke informatie over de functie kun je contact opnemen met Noortje Koolen via e-mail noortje.koolen@smo-traverse.nl. Het eerste selectiegesprek zal plaatsvinden op donderdag 9 november 2017.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. Bij voldoende reacties sluiten wij vroegtijdig de vacature.