zoek
10-12-2018 >>

Van mijn angst een uitdaging maken

Levensverhaal

Aanpassen

‘Waar ik vandaan kom? Da’s een goeie vraag’, zegt Daniël Fennema (39) als hij aan tafel aanschuift. ‘Van een plek waar eigenlijk niemand wil zijn. Gevoelloos, emotieloos, tijdloos.’

Daniël heeft zijn verhaal al vaker gedeeld. Ook nu geeft hij een duidelijk beeld van zijn verleden. Hij werd geboren in Drunen en woonde er tot zijn derde. Daarna volgden vele verhuizingen omdat zijn vader ander werk kreeg of omdat het niet klikte met de buren. ‘Voor mij betekenden deze verhuizingen dat ik me steeds opnieuw moest aanpassen’, legt hij uit. ‘Aan een nieuwe plek en aan een nieuwe school. Ik vond dat lastig. Je voelt je altijd een buitenstaander.’ Toen hij acht was, gingen zijn ouders scheiden. Zijn moeder kreeg een relatie met een andere vrouw en zijn vader ging op een camping wonen. Daniël moest kiezen bij wie hij wilde zijn. ‘Als puber schaamde ik me voor de lesbische relatie van mijn moeder’, zegt hij. ‘Mijn vader hitste me daarin ook op. Hij liet me bovendien ook geloven dat mijn moeder me verlaten had omdat ze haar relatie belangrijker vond dan mij. Dus ging ik bij mijn vader wonen.’ De waarheid was echter dat zijn moeder wegging omdat Daniëls vader haar slecht behandelde. Maar daar kwam hij pas veel later achter. En haar keuze voor een vrouw bleek bovendien achteraf een tijdelijke behoefte aan geborgenheid en troost. Bij zijn vader wonen pakte voor Daniël helaas niet goed uit. Van zijn achtste tot zijn tiende werd hij door hem seksueel misbruikt. Na dit besef, enkele jaren later, verhuisde Daniël definitief naar zijn moeder.

 

Drugs

‘Ik voelde me heen en weer geslingerd door het constant verkassen, werd nog onzekerder’, aldus Daniël die van school werd gestuurd en een opleiding begon op De Rooi Pannen. Daar begon hij met het roken van zijn eerste blowtje. Dit groeide uit tot dagelijks softdrugsgebruik en slechte leerprestaties. Opnieuw werd hij van school gestuurd. Toen volgde een werk-met opleidingstraject en verdiende hij voor het eerst in zijn leven zijn eigen geld. ‘Dat ging op aan housefeesten en drugs’, vertelt hij. ‘Ik dacht dat ik nieuwe vrienden had, mijn onzekerheid verdween. Eén pilletje werden er twee. Op een gegeven moment was ik nauwelijks nuchter meer. Of ik verslaafd was? Ja. Maar zo zag ik het zelf toen niet. Ik ‘gebruikte’, laten we het zo stellen. Om maar niet bij mijn gevoel te hoeven komen. Want in dat gevoel zaten mijn trauma’s.’ Door het drugsgebruik ging er een wereld voor Daniël open. Hij kreeg meer zelfvertrouwen, durfde makkelijker contact met vrouwen te maken en elke dag was een feest. Dit ging tien jaar lang zo door.

 

Traverse

Totdat hij zijn woning werd uitgezet en op straat kwam te staan. Na verschillende tijdelijke logeeradressen bij vrienden en familie klopte hij noodgedwongen bij Traverse aan. ‘Maar ik miste destijds aansluiting met de medewerkers’, legt hij uit. ‘Toen werkten er nog geen ervaringsdeskundigen zoals nu. Ik voelde me niet begrepen en stopte het contact. Het kan ook heel goed zijn dat ik er toen nog niet aan toe was om mijn oude leventje écht op te geven.’ Daniël bleef gebruiken en kwam, zoals hij zelf omschrijft, op een rotonde zonder afslag terecht. Hij woonde op vele verschillende adressen. Maar ook daar ging het niet goed. Eén keer werd hij door zijn onderburen, die een winkel hadden, in elkaar geslagen omdat zijn hond Diva volgens hen overlast veroorzaakte. Daniël pakte na alle negatieve woonervaringen voor de zoveelste keer zijn spullen en ging bij een drugsdealer wonen die zijn handel thuis had liggen. ‘Speed, xtc, ketamine, noem maar op. Het lag er voor het grijpen. Maar ik kon daar niet eeuwig blijven wonen en klopte uit pure wanhoop voor de tweede keer bij Traverse aan.’ Dit keer kwam de hulp wel bij Daniël binnen. Hij leerde coaches kennen met wie hij een vertrouwensband opbouwde. Hij ontmoette medewerkers die zelf ook verslaafd waren geweest. Door hen voelde hij zich begrepen en raakte hij gemotiveerd om met zijn oude leven te stoppen.

 

En toen?

Nieuwsgierig hoe hij zijn leven wist te herpakken? Lees het vervolg 'Inzichten' en 'Uitdagingen'.

 

Tekst: Jeanette van Haasen