zoek
19-11-2019 >>

Traverse slaat handen ineen met basisscholen: Handle with Care

Om kinderen in de opvang passende steun op school te geven, heeft maatschappelijke opvang Traverse samen met vier basisscholen in Tilburg de handen ineen geslagen. De samenwerking ‘Handle with Care’ is uniek in Nederland en geeft passende steun in de maatschappelijke opvang en op school. Met deze steun voelen kinderen zich veilig en wordt hun veerkracht versterkt. Meer dan 200 kinderen ontvangen jaarlijks opvang en begeleiding bij Traverse. Het aantal kinderen dat in stressvolle omstandigheden opgroeit stijgt al vijf jaar op een rij. Met extra aandacht, een luisterend oor en de juiste steun kunnen stressgevoelens verminderen. Maar dan moeten de scholen immers wel weten dat deze kinderen in de opvang wonen. Basisscholen De Zonnesteen, De Lochtenbergh, Cleijn Hasselt en De Stappen doen mee met het pilot project, daarnaast hebben drie basisscholen interesse getoond voor deelname.

Uniek project in Nederland

Tilburg is de eerste gemeente in Nederland waarbij de maatschappelijke opvang en scholen intensief gaan samenwerken rondom het kind. Op 19 november werd het convenant ‘Handle with Care’ officieel ondertekend in de Week van de Kindermishandeling. Tijdens het symposium ‘Het kind centraal’ gericht op medewerkers van scholen en zorgorganisaties stond de veiligheid van het kind centraal, zowel thuis, op school als in de opvang. Het doel van ‘Handle with Care’ is zoveel mogelijk scholen te laten aanhaken, zodat de maatschappelijke opvang en scholen samen de zorg voor het kind delen.

Deze samenwerking is mede tot stand gekomen door Augeo Foundation en financiële steun van Stichting Kinderpostzegels. Daarnaast is ook gemeente Tilburg bijzonder enthousiast over het project. Wethouder Esmah Lahla draagt het project een warm hart toe en was aanwezig bij de ondertekening van het convenant.