zoek
24-02-2020 >>

'Ik ben niet gauw uit het veld te slaan' - het verhaal van Carina Kruijsse

Traverse heeft sinds 1 februari een nieuwe bestuurder. Dit gedreven talent, nu elf jaar bij Traverse werkzaam, mag zich voortaan eindverantwoordelijke noemen van alle bestuurlijke beslissingen bij Traverse. “Ik heb geen enkele moeite met verantwoordelijkheid”, zegt Carina Kruijsse (50) bevlogen. “Sterker, ik draag die juist graag.”

Gefeliciteerd met je nieuwe functie. Zag je het aankomen?

“Nee, ik zag de kans en ging ervoor. Zo ook bij Traverse waar ik elf jaar geleden begon als Hoofd Economische & Administratieve Diensten en ICT. Na een half jaar kwam Sector Beheer erbij. Zo ging dat maar door. Of ik zoveel energie heb? Ik ben in elk geval pragmatisch en verbindend en zolang werkzaamheden elkaar overlappen put je inspiratie uit hetzelfde. Mijn laatste functie was besturingsrol bedrijfsvoering. Het verschil met bestuurder zijn is dat ik nu de eindverantwoordelijkheid heb. Maar ik heb geen enkele moeite met verantwoordelijkheid. Sterker, ik draag die juist graag.”

Hoe heb je Traverse zien veranderen?

“Traverse is op meerdere vlakken professioneler geworden. De organisatie krijgt steeds meer een betere dynamiek met heldere doelen in het belang van onze cliënten. We zijn een hoofdstuk in iemands leven, maar niet het slotstuk. We bieden een plek om te resetten. Maatschappelijke opvang betekent immers dat de cliënt terugkeert naar de maatschappij. Onze expertises zijn intussen goed afgebakend en iedereen op de werkvloer doet waar hij goed in is. We kunnen ons anno nu meten met andere grotere collega- zorginstellingen.”

Wat heeft werken bij Traverse je geschonken?

“Er zijn zoveel verhalen en zoveel redenen waarom mensen in bepaalde situaties terechtkomen, dus oordeel niet te snel. Ik ben wars van de slachtofferrol en denk liever in oplossingen. Wat je overkomt, daar kun je niets aan doen. Wel aan hoe je ermee omgaat. Als bestuurder ben ik bij machte om nog meer te veranderen, nog meer te betekenen voor mensen. Daar doe je het voor. Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen.”

Wat heb je in je carrière bij Traverse geleerd?

“Dat niets vanzelfsprekend is. Oftewel ‘moeilijk gaat ook’. Dat is bij mij thuis ook het motto. Ik heb een zoon met beperkingen en ken de uitdagingen wanneer het leven niet is zoals je dat gedroomd had. Ik heb altijd geloofd in de mogelijkheden om hobbels te overwinnen. Dit herken ik binnen Traverse ook als ik kijk naar de problematieken waar cliënten mee worstelen. Soms gaan dingen zo moeizaam en lukt het uiteindelijk tóch. Uit iets moeilijks komt iets goeds. Dit vertrouwen heb ik altijd gehad. Ik ben niet gauw uit het veld te slaan.”

Wat voor een bestuurder ben je?

“Vrij direct, what you see is what you get. Iemand die kritisch durft te zijn. Ik ben geen bestuurder op afstand, dat past niet bij me. Mensen respecteren je door de verantwoordelijkheid die je draagt. En die verantwoordelijkheid deel je met elkaar. Vanuit mijn bestuurdersfunctie blijf ik een onderdeel van het geheel. Als iemand me vraagt naar mijn visie, zeg ik ‘míjn visie? Ònze visie zul je bedoelen.’ Ik zoek graag de samenwerking op en geloof in de afspraken die we samen maken. Hetgeen je met elkaar afspreekt, moet uiteraard ergens toe leiden. Vervolgens dien je die gezamenlijke visie op de werkvloer uit te dragen.”

Kun je iets meer over die visie vertellen?

“Niemand slaapt op straat. Dat betekent dat we mensen opvangen met uiteenlopende problematieken. Oók multi-problematieken. Ik hoop dat we op onze locaties wat meer rust kunnen bieden aan mensen met een enkelvoudige problematieke en kortdurige opvang enerzijds en een passende opvangplek kunnen bieden aan diegenen met een zwaardere meervoudige problematiek anderzijds. Beide hebben recht op opvang, ondersteund door de juiste begeleiding. De uitdaging is om op maatgerichte flexibele zorg te bieden in samenwerking met andere collega-zorgaanbieders vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid.”

Kunnen collega’s straks nog gewoon bij je binnen lopen?

“Maar natuurlijk. We zijn een platte organisatie en erkennen elkaars talenten. Ik wil ook als bestuurder bereikbaar en aanspreekbaar zijn. Zo kent men mij doorgaans ook. Maar ik blijf wel zakelijk. Waar staat de organisatie en hoe dragen we daaraan bij? Dat is altijd mijn uitgangspunt binnen mijn werk. Ik weet waar we vandaan komen, waar we ons nu bevinden en welke stappen er gezet moeten worden om als gehele organisatie nóg professioneler te worden. Traverse zit momenteel in een goede flow en daarom moeten we nu doorpakken. Ik ben daar klaar voor.”

 

Tekst: Jeanette van Haasen
Fotografie: Laila Willems